URA uudelleenrakentamisen ja ruokatuotannon TKI- keskus Itä-Suomeen

URA-hanke julkistettiin Turun Eurooppa- Foorumissa

Turun Eurooppa-Foorumi 28.- 30.8. keskittyy geopolitiikan, talouden ja turvallisuuden teemoihin. Turvallisuus ja talouden uudet kehitysnäkymät ovat Itä-Suomen kannalta erityisen merkittäviä juuri nyt. Pääministeri Petteri Orpo on asettanut Pohjoisen ja Itäisen Suomen ohjelmien valmistelun investointien ja kasvun vauhdittamiseksi. Itä-Suomen strateginen merkitys korostuu EU tasolle kun geopolitiikka on radikaalisti muuttunut. Omavaraisuus ja huoltovarmuus entisestään korostu, ja tähän tarvitaan myös uusia ratkaisuja. 

URA tuo Itä-Suomeen rakentamisen ja ruokatuotannon innovaatiokeskittymän jossa kontrolloidut tuotantoympäristöt ja järjestelmät on vientiin suunnatuissa ratkaisuissa. Itä-Suomi voi ottaa vahvan aseman Ukrainan uudelleenrakentamiseen, ja samalla on potentiaali nostaa Suomen vienti YK:n ostoihin pohjoismaiselle tasolle. URA tuo Savonlinnaan lisää resursseja ja investointeja, ja toiminta säteilee laajasti koko maakuntaan. 

Omavaraisuuden turvaamiseksi tarvitaan kipeästi skaalautuvia ratkaisuja kun globaalisti satotasot laskevat: väkiluku kasvaa, sään ääri-ilmiöt ja sota vähentävät viljelyaloja. Maapallon lämpötilan nousu + 2 °C leikkaisi 31% ruokatuotannon pinta-alasta Aasian ja Afrikan alueella (Kummu/Aalto yliopisto). Tuotannon omavaraisuusastetta saadaan nousuun vertikaalisilla viljelyratkaisuilla kun sään vaikutukset, maapinta-ala ja vesivaroja käyttö vähentyvät. Kaupunkien varautuminen kriisitilanteisiin on tehokkaampaa kun tuotantoa saadaan myös omasta asuintalosta. Superpuhtaat elintarvikkeet on iso markkina erityisesti Aasiassa, jossa on potentiaalinen asiakaskunta kuumuudesta ja ilmansaasteista kärsivässä suurkaupungissa. Vertikaaliviljely on avaintekijä kun rakennuksen funktio laajenee tuottamisen ja kuluttamisen hybriditilaksi, joka tuo ratkaisuja urbaaniin ruokaturvaan täydentämällä olemassa olevia tuotantomuotoja häiriötilanteissa.

URA keskus on samalla pilotti rakennus joka tähtää vientituotteeksi. Se perustuu Rebuilding Urban Ecosystem (RUE) konseptiin, ja on myös merkittävä sosiaalinen innovaatio joka tuottaa ruokaturvaa ja kannattavaa liiketoimintaa asukkaille omasta kerrostalosta käsin. Tämä mahdollistuu vertikaaliviljelyn innovaatioiden avulla. Ratkaisu on tärkeä myös Ukrainan sodassa vammautuneille ja liikuntarajoitteisille nuorille heidän työllistymiseen. Kestävällä kaupunkisuunnittelulla ja arkkitehtuurilla sekä, skaalautuvilla rakentamisen ratkaisuilla saadaan isoja sosioekonomisia ja ympäristövaikutuksia miljoonien asukkaiden kaupungeissa.

URA:n R&D ja vientipotentiaali

Pasi Herranen (VacuumWoodTech Oy) on tehnyt mittavasti tutkimusta ja tuotekehitystä vertikaalifarmin energiaomavaraisuuden ja puumateriaalin sopivuudesta kosteisiin tiloihin. 

  • URA kerrostalo yhdistää puurakentamisen ja urbaanin ruoantuotannon jonka kosteushaasteet on jo ratkaistu Aalto-yliopistolla kehitetyllä teknologialla. [Business Finlandin rahoittama Tutkimuksesta liiketoimintaa -projekti VIS-tyhjiöeristysjärjestelmä; www.vacuumwood.tech]. 
  • URA talo lämmitetään vuoden ympäri sisäviljelylaitoksen tuottamalla hukkalämmöllä – nykyään lasikasvihuoneissa tämä energia karkaa taivaalle. [Suomessa lasikasvihuoneita lämmitetään vuosittain saman verran kuin on Lahden kaupungin kaukolämpöverkon energiantarve].
  • Synergiaeduilla alennetaan radikaalisti sekä kasvien tuotantokustannuksia talvikaudella, että asuinkustannuksia. [Ne voivat mahdollistaa jopa suuren mittakaavan vientipotentiaalin tuotantokustannustasoa leikkaamalla, mikä mahdollistaisi ratkaisun äärimmäisen skaalautumisen Suomessa]. 

URA rakennuksessa on kasvikatto ja rakentamiseen integroitu kasvillisuus tuottaa ruokaturvaa, esteettisten arvojen lisäksi. Taina Suonio ( BiodiverCity Oy) kehittää ratkaisuja miten kasvillisuus vaikuttaa URA- rakennuksen hulavesien hallintaan, ja parantaa mikroilmaston laatua, sekä vaikuttaa lämpötilan vaihteluihin ja hydrologisen kierron tasapainottamiseen. Kokonaiskestävyyttä hankkeessa tutkii Helsingin yliopiston Kestävyystieteen instituutti HELSUS. URA on monitieteinen infrastruktuuri ja mukaan on tulossa Luke, HELSUS, Aalto, LUT, XAMK.

URA esittelymateriaalit sponsoroi Savonlinnan kaupunki ja KOLO Design Oy Joensuusta

RUE- keskustelu MTV3 Suomi Areenassa 2023

AGM oli mukana MTV3 Suomi Areenassa jossa julkistimme partnerien kanssa kaupunkirakentamisen muutosmallin kehittyvien talouksien uudelleenrakentamiseen. Hankkeen tavoitteena on, että myös vähävaraiset suurkaupunkien asukkaat voivat osallistua uudenlaisen elämäntavan ekosysteemiin, jossa rakennuksen funktio laajenee asumisesta ruokaturvaan ja työhön. Mukana konsortiossa VacuumWoodTech Oy, BiodiverCity Oy, Yield Systems Oy, Arkworks Arkkitehdit Oy, LUKE, Aalto Yliopisto ja Helsingin yliopisto HELSUS. Tilaisuuden juonsi toimittaja Riku Rantala. Twitter: @AgmFinland Instagram: @agmfinland.fi. Keskustelu löytyy MTV3 Suomi Areenan linkistä videoon: https://www.suomiareena.fi/pori/ohjelma/D67FEAB1-60C2-437F-891B-A2040C6B7C6A       

KERAKE Arbo Shelter- konsepti 2020-21

KERAKE-hankkeen tavoitteena on suunnitella kehittyviin maihin ja jälleenrakennusalueille soveltuva, siirrettävä ja muuntojoustava puurakennus, jossa on käytetty vähähiilisiä rakennusratkaisuja. Uudella konseptilla pyritään edistämään innovatiivisten rakennusten markkinoille pääsyä. Puu on terveellinen ja hiiltä sitova rakennusmateriaali. Puun arvo rakennusmateriaalina on nousussa, sillä se toimii hiilivarastona sitoen hiiltä itseensä koko rakennuksen käytön ajan ja sen jälkeenkin riippuen käyttötarkoituksesta. Kehittyvien maiden jälleenrakennusalueiden ja pakolaisleirien kv-markkinat ovat suuret, mutta puurakentamisen sovellutukset ja ratkaisut näihin olosuhteisiin puuttuvat.

KERAKE-kyla
  • Hanketta rahoittavat: EP Liitto / EAKR, Seinäjoen kaupunki ja Seinäjoen yliopistokeskus
  • Hankkeen toteuttaja: Tampereen yliopisto/Rakennetun ympäristön tiedekunta/Arkkitehtuurin yksikkö/Seinäjoen kaupunkilaboratorio. Projektin vastuullinen johtaja Professori Ari Hynynen, projektipäällikkö FT Dos. Virpi Palomäki , tutkija, arkkitehti SAFA Mari-Sohvi Miettinen.
  • Hankkeen asiantuntija: AGM Finland/ Executive Director Heljä Brita Repo. AGM Finland osallistui hankkeeseen Aasian kehittyvien talouksien rakentamisen ja vientimarkkinoiden asiantuntijana. Hankkeen idea lähti AGM:n kiinnostuksesta selvittää puurakentamisen mahdollisuuksia kehittyvissä talouksissa ja pakolaisleirien uusissa rakennushankkeissa.
University of Tampere
KERAKE
Etelä-Pohjanmaan liitto
Vipuvoimaa
Euroopan aluekehitysrahasto

Tulevaisuuden pakolaisleiri on hiilineutraali kaupunki

Maailmalla liikkuu noin 20 miljoonaa pakolaista, ja leireistä on tullut pysyviä, miljoonien ihmisten asuinalueita. Erilaisten konfliktien ja vainon vuoksi pakenemaan joutuneita ihmisiä on yli 60 miljoonaa. Pakolaisleirejä on Euroopassa ja sen lähialueilla, mutta suurimmat leirit löytyvät Afrikan ja Asian puolelta. Kun leireille tullaan niin sinne myös jäädään, pahimmassa tapauksessa kymmeniksi vuosiksi. Leiriejä rakennetaan pysyvää asuttamista varten jo nyt! Pakolaisleireihin arvioidaan liittyvän 20 miljardin euron liiketoiminta. Markkinaan osallistuvat gobaalit yritykset ja kansainväliset organisaatiot, sekä myös pankit. UNHCR hakee uusia yrityksiä, ja tuotteiden toimittajia 9 miljardin euron vuosittaisiin ostoihin. Hupenevat luonnonvarat ja ilmastonmuutoksen hillitseminen pakottaa nopeisiin muutoksiin. Sanotaan, että ihmisen vaikutus maapalloon on jättänyt pysyvät jäljet, joten planeettamme katsotaan siirtyneen kokonaan uuteen geologiseen aikakauteen. Ei ole yhdentekevää millainen hiilijalanjälki syntyy miljoonien ihmisten asuttamilla pakolaislereillä. Tässä haastetta suomalaisille puhtaan teknologian, ja rakentamisen uusien konseptien tekijöille.

AGM Play Hub Refugee Camp

”Queen Rania urges boldness and innovation in bringing new hope and dignity to refugees.” -The Jordan Times

Suurin osa pakolaisleireillä on lapsia ja nuoria: Kenian rajalla DaDaabin leirillä on 350 000 pakolaista, joista 60 prosenttia on alle 17-vuotiaita. Bangladeshiin paenneista arviolta 600 000 rohingya-muslimista yli 50 prosenttia on lapsia. Yli 3,5 miljoonaa 5–17-vuotiasta pakolaislasta ei päässyt kouluun kuluneen lukuvuoden aikana. UNCHR:n rapostissa puhutaan ”kauhistuttavan” alhaisesta koulunkäynti asteesta, erityisesti matalan tulotason alueilla. (UNCHR 2017 raportti; ”Left Behind: Refugee Education in crisis”). YK:n pakolaisjärjestö haluaa tehostaa investointeja näille alueille. Tässä huikea mahdollisuus suomalaisella koulutuksen osaamisella, ja räätälöidyillä tuotteilla. PlayHUB Refugee Camp on malli tilasta, jolla voimme tukea nuorten selviytymistä, ja edistää tiedollisia valmiuksia. PlayHUB on oppimista, pelejä ja digitaitoja. Open data kuuluu kaikille globaalissa maailmassa, ja tieto vähentää ennakkoluuloja, sekä yhdistää erilaisia maailmoja. Yhteistyökumppaneina mm. Ukiarkkitehdit Oy, CrossLam Kuhmo Oy, Timber Bros Oy, Design Reform Oy, Töölön Rotary Club, Raahen Rotary Club.